REHBER KÖPEK ADAYI YAVRULARA ÖZEL PARTİ

REHBER KÖPEK ADAYI YAVRULARA ÖZEL PARTİ

Rehber Köpekler Derneği’nin 4 yaşındaki labrador cinsi köpeği Shiva, 7 yavru dünyaya getirdi. Dernek yönetimi, Sheraton İstanbul City Center ev sahipliğinde, anneleri gibi iyi bir rehber köpek olmaya aday 7 yavru için, “merhaba partisi” düzenledi. Yeni yavruların doğumunun kutlandığı etkinlik, hem görme engellilere kılavuzluk yapan rehber köpek adaylarıyla ilgili ihtiyaca dikkat çekmek hem de yavrular için gönüllü bakıcı aile ihtiyacının karşılanması ile ilgili farkındalığın yaygınlaşması amacını taşıyor. Dört yaşındaki anne köpeği Shiva, iki erkek, beş dişi, yedi yavruyu, Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ndeki Poliklinikte, veterinerlerin gözetiminde dünyaya getirdi. Her biri rehber köpek adayı olan yavrular bir hafta önce dünyaya merhaba dedi. Etkinlik Nestle Proplan, BCCT, TBS Medya, Zoetis, Arçelik, Şişli Belediyesi ve Ağababa Restoran katkılarıyla gerçekleşti.

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, gönüllü bakıcı ailelere ve rehber köpek adayı yavrulara sürdürülebilir bir çalışma içinde ihtiyaç duyduklarına dikkat çekiyor. Bu tür etkinlikler aracılığı ile gönüllü desteği ve Rehber Köpekler ile ilgili farkındalığın toplumda yaygınlaşmasında büyük önem taşıdığına vurgu yapan Tunçer “En az bir yıl boyunca yuvalarını rehber köpek adayına açacak gönüllü bakıcı aileler arıyoruz. Görme engelli bireylerin hayatını değiştirecek bu gönüllülük hareketine katılmaya davet ediyoruz. Daha fazla rehber köpek yetiştirebilmek için bu hizmetin kesintisiz sürdürülmesi büyük önem taşıyor.” diyor.

Türkiye’de rehber köpek eğitimine Golden veya Labrador cinsleri daha uygun oluyor. Daha fazla görme engelli bireyin talebini karşılamak üzere, Derneğin, hem köpek bağışına, hem gönüllü bakıcı ailelere hem de rehber köpek eğitmen adaylarına ihtiyacı her geçen gün artıyor.  

Evcil hayvandan çok öte, bir görme engellinin kimseye bağlı kalmadan hareket etmesini sağlayan en güvenli gözleri olan Rehber Köpekler, görme engelli bireylerin toplum içinde özgürce ve güvenli şekilde sosyalleşmesine yardımcı oluyor. Rehber Köpekler Derneği, Türkiye’de eğittiği rehber köpekleri görme engelli bireylere ücretsiz olarak veriyor ve görevleri süresince tüm masraflarını karşılıyor. Derneğin yakın gelecekte hayata geçirmeyi planladığı Rehber Köpekler Okulu ile ilgili çalışmaları da devam ediyor.

REHBER KÖPEKLER DERNEĞİ HAKKINDA

Türkiye'de, görme engellilere tamamen ücretsiz olarak rehber köpek  desteği veren Rehber Köpekler Derneği, bu alanda ülkemizdeki ilk sivil toplum kuruluşudur. Rehber Köpekler Derneği, Türkiye’de

2014 yılında,  dönemin İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ve Avukat Nurdeniz Tunçer öncülüğünde, kuruldu. Dernek Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu üyesi ve Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonu üye  adayıdır.

Rehber Köpekler, uzun ve kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden, onların güvenli ve bağımsız hareketliliğine rehberlik eden özel köpeklerdir.  Dünyanın ilk rehber köpek okulu 1916’da açıldı. İlk rehber köpekler 1.Dünya Savaşı’nda görme yetilerini kaybeden askerlere rehberlik etmesi için yetiştirildiler. Bugün, pek çok ülkede rehber köpek okulları ve rehber köpek dernekleri aracılığıyla binlerce köpek eğitim görüyor ve engellilere ulaştırılıyor. Rehber köpekleri olan görme engellilerin hakları, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan tüm devletlerce korunuyor.  www.rehberkopeklerdernegi.org

Sosyal Medya hesapları: @rehberkopekler  ( instagram & FaceBook & Twiter )

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık